گزارش بازدید از بخشهای تحقیقاتی در اولین رویداد ملی روز درهای باز کشاورزی
اولین رویداد ملی “روز درهای باز کشاورزی” روز یکشنبه مورخ ۱۸ خرداد ۱۴۰۴ همزمان با سراسر کشور در موسسه تحقیقات برنج کشور و با حضور گسترده ای از متخصصان، کارشناسان و کشاورزان برگزار شد. گروه بازدید کننده که ترکیبی از کارشناسان طرح جهش تولید برنج و کشاورزان مرتبط با آنها بودند ضمن بازدید از نمایشگاه، با چگونگی دریافت آخرین یافتههای پژوهشی در قالب کتاب، نشریات فنی و گزارشات منتشر شده در تالار ترویج کشاورزی، آشنا شدند و سپس از بخشهای تحقیقاتی موسسه بازدید کردند.
بازدید از بخش تحقیقات گیاهپزشکی
بازدیدکنندگان ابتدا از بخش تحقیقات گیاهپزشکی موسسه بازدید کردند. در آغاز بازدید آقای دکتر مجیدی رئیس بخش ضمن خوشآمدگویی به مدعوین به ارایه خلاصهای از یافتههای تحقیقاتی مهم در حوزه گیاهپزشکی پرداختند. ایشان در خصوص کنترل آفات، بیماریها و علفهای هرز برنج و روشهای مدیریت آن مطالبی را بیان کردند. سپس آقای دکتر یعقوبی برای مدیریت علف های هرز برنج با توجه به هزینه بالای وجین بادست و اهمیت علفکشها چند نوع علفکش را برای کنترل علفهای هرز غالب شالیزار معرفی نمودند. در پایان خانم دکتر شهبازی توضیحاتی در خصوص مدیریت بیماریهای مهم برنج از قبیل بیماری بلاست و پوسیدگی طوقه برنج ارائه دادند.




بازدید از بخش تحقیقات اصلاح و تهیه بذر
بازدیدکنندگان ضمن بازدید از بخش تحقیقات اصلاح و تهیه بذر و آشنا شدن با اهداف بخش در زمینههای بهنژادی و به زراعی از آزمایشگاه تجزیه بذر، میلینگ و آزمایشگاه کیفیت بخش نیز بازدید بهعمل آوردند. در بازدید از آزمایشگاه تجزیه بذر ابتدا در مورد جایگاه و اهمیت آزمایشگاه تجزیه بذر در صادرات و تجارت بازار برنج و سپس از نحوه ارسال نمونه و فاکتورهایی که در این آزمایشگاه اندازهگیری میشود، توضیحاتی داده شد. همچنین در مورد تقلب و اختلاط انواع برنج اصلاح شده و خارجی با ارقام خوش کیفیت محلی و اهمیت شناسایی ارقام مختلف برنج، مطالبی ارائه شد. سپس در مورد فعالیت آزمایشگاه میلینگ و نحوه و فاکتورهای اندازهگیری و عوامل موثر بر کاهش ضایعات در فرایند راندمان تبدیل شلتوک به برنج سفید نیز توضیحات لازم ارائه گردید.
در آزمایشگاه کیفیت نیز در خصوص کیفیت پخت و خوراک، درصد نشاسته، مقدار آمیلوز، دمای ژلاتینه شدن، محتوای پروتئین و خواص رئولوژی برنج به عنوان عوامل موثر بر کیفیت پخت و خوراک به طور مفصل توضیحات لازم ارائه شد. در ادامه، دو رقم توکا و کیان پخته شده در آزمایشگاه کنترل کیفیت موسسه توسط بازدیدکنندگان محترم مورد ارزیابی قرار گرفت و نظرات در فرمهای ارزیابی ثبت شد. لازم به ذکر است که در طی بازدید به سوالات بازدیدکنندگان نیز پاسخ داده شد.




بازدید از بخش تحقیقات خاک و آب
میهمانان از قسمتهای مختلف بخش تحقیقات خاک و آب شامل آزمایشگاه شیمی خاک و آزمایشگاه فیزیک خاک بازدید کرده و طی دیدار با اعضای هیات علمی بخش از نمایشگاه کوچکی که به این منظور شامل کتب و نشریات فنی مرتبط با تغذیه برنج آماده شده بود دیدن کردند. در بازدید از آزمایشگاه شیمی خاک با فرایندهای نمونه برداری، انتقال نمونه به آزمایشگاه و آزمایشات مورد نیاز برای توصیههای کودی نیز آشنا شدند. تعدادی از این بازدیدکنندگان نیز با حضور در آزمایشگاه فیزیک خاک با مجموعه آزمایشاتی که در این قسمت انجام میشود آشنا شدند. همچنین اعضای هیات علمی بخش تحقیقات خاک و آب موسسه تحقیقات برنج کشور شماری از یافته های پژوهشی که در سالهای اخیر برای انتقال به چرخه تولید تدوین شده بودند برای کشاورزان و کارشناسان طرح جهش تولید توضیح دادند. در ادامه برنامه به سوالات میهمانان پاسخ داده شد.



بازدید از بخش تحقیقات فنی و مهندسی
شرکتکنندگان در این رویداد از دستاوردهای تحقیقات فنی و مهندسی در حوزههای مهندسی آبیاری، مکانیزاسیون و ماشینآلات کشاورزی و صنایع غذایی بازدید کرده و با برنامههای آتی موسسه تحقیقات برنج کشور در این زمینهها آشنا شدند. آقایان دکتر یوسفی در زمینه ماشین آلات کشاورزی و دکتر رضائی در زمینه آبیاری و خانم دکتر تجددیطلب در حوزه صنایع غذایی برنج توضیحاتی ارایه کردند.



موسسه تحقیقات برنج کشور